Guličky nedržia

Vše o problematice reworku BGA obvodů - reflow, reball (překuličkování), výměna IC, vybavení, postupy, zkušenosti atd.

Moderátor: trta911

Guličky nedržia

Příspěvekod aresko » pát 14. dub 2017 20:08:18

Ahojte.
Doteraz som robil iba reflow bga,no zopár notebookov sa mi vrátilo.
Preto som zainvestoval a kúpil som si LY IR6500 V.2 rework stanicu.
Nastavenie profilov a odpájkovanie čipu ide pekne pri 217°C(lead-free).
Cín pekne očistím,
najprv na hrubo s pájkou,potom s wick pásikom,natiahnem jemný film flux pasty(Amtech),priložím šablonu,nahodím guličky a potom prichádza problém.
Skúšal som pripájkovať guličky na stanici,nastavená teplota okolo 200°C,skúšal som horkovzdušnou pištľou,nastavenou na 300°C prietok vzduchu 2,dal som aj menej flux pasty aj viac,no stále mi asi 2/3 guličiek na čip nepripájkuje.
Zatiaľ to skúšam na mŕtvych doskách.
Ako začiatočník budem vdačný za každú radu.
Ďakujem
aresko

Re: Guličky nedržia

Příspěvekod Jardo » sob 15. dub 2017 11:22:15

Reflow alebo reballing? Celé zle. Normálne som sa na to tvoje trápenie nemohol pozerať, tak som sa registroval :) Reballing je mýtus, ktorý živí veľké množstvo ľudí, pritom hlavný problém býva v samotnom čipe a nie v guličkách. Čipy treba meniť a nie sa babrať s preguličkovávaním. Ak chceš robiť kvalitné opravy, zabudni na reballing. Nové čipy sú riešenie, to chce ale spoľahlivého dodávateľa (ako tu už niekde spomínal jeden člen fóra), čo je ale pri súčasnom množstve ponúk veľký problém.
Jardo

Příspěvekod aresko » sob 15. dub 2017 19:31:30

Dakujem za odpoved Jardo.
Poznam pana ktory robi reball uz asi 4 roky a nepocul by som aby mal reklamacie,takze podla mna to mytus nieje.
Kazdy ma svoj nazor,samozrejme ze ti ho neberiem.
Ja to chcem tiez vyskusat,ked uz som do toho investoval.
Na aliexpresse stoja graficke cipy od 10 do 30eur.U nas ti ho budu dodavat za 70-100eur.
Ked si zapocitam pracu,tak vymena s cipom vyjde poriadne draho,to si radsej zakaznik kupi novy notebook.
Reball vyjde o tretinu lacnejsie a zivotnost uz aj tak stareho notebooku (3+ rokov),sa predlzi o dalsie 3-4 roky,mozno aj viac a investicia zase nebude az tak velka.
Suma sumarum-reball sa asi oplati pre zakaznika viac,ako novy cip.
Kazdopadne ti Dakujem ze si sa obetoval a zaregistroval a prajem vsetko dobre.
aresko

Příspěvekod Jardo » ned 16. dub 2017 8:41:19

Ďakujem, podobne aj Tebe. Začneme teda s kurzom reballingu. Prečo guličky nedržia? Používaj minimálne pastu Kingbo 213, AMtech či už 223 alebo 559 je absolútne nevhodná na tento účel, tie používam len na dočistenie padov na čipe a doske. Pastu na čip naniesť, poroztierať a potom (toto je veľmi dôležité!) "stiahnuť" hranou čipovej karty. Ide o to aby flux film bol čo najtenší, inak ti po roztavení budú plávať guličky vo fluxe a nechytia sa na plôšky. Predpokladám že používaš heat direct šablony. Mne nevyhovujú, používam tie druhé :) Teplotu hot air nenastavuj vyššie ako 255 st. air flow tak 3. Skús, daj vedieť ako si dopadol, budeme pokračovať nastavením IR6500, keďže ju tiež používam.
Jardo

Příspěvekod aresko » ned 16. dub 2017 14:15:23

Ahoj Jardo.
Velmi pekne ti Dakujem za ochotu a pomoc,vazim si to.
Pastu Kingbo som prave objednal,no mesiac musim cakat, takze zatial to budem skusat s amtechom.
Pouzivam heat direct sablonky.
Skusim podla tvojej rady 255°C a prietok vzduchu na 3.
Ako dlho,alebo na aku teplotu zahrejes graficky cip.Pripadne ako zistis ze gulicky sa prichitili.
Samozrejme dam hned vediet,ako sa k tomu dostanem,pravdepodobne az po olievacke.
Vopred ti za ochotu a pomoc Dakujem a prajem prijemnu Velku noc.
aresko

Příspěvekod Jardo » pon 17. dub 2017 19:46:11

Postupne nahrievať z väčšej vzdialenosti krúživými pohybmi až sa dostaneš cca centimeter nad čip. Pozorovať guličky, postupne sa začnú taviť a keďže tavidla nie je veľa, zmatnejú a vtedy už budú pripájkované. Ja som mal vždy problém s odstránením šablony od čipu, záviselo to od použitého fluxu (či ostal po vychladnutí tekutý alebo zatuhol a prilepil šablonu), tak som sa na heat direct vybodol a používam no heat šablony. Inak sa Ti dosť čudujem, nájdi si čas, prelúskaj toto fórum, je tu dosť informácií od skúsených členov. Ešte jedna rada, zainvestuj do žiariča rfs80, tie čínske čo sú súčasťou IR 6500 - ky stoja za prd :-) Ohrev je nerovnomerný a hrozí riziko zničenia čipu.
Jardo

Příspěvekod aresko » úte 18. dub 2017 18:36:25

Ahoj.
Pastu som naniesol presne ako si popisal,gulicky som nahrieval presne na 255°C a prietok 3.
Gulicky bolo vidno ako sa pekne roztavili,no stale nedrzi ani jedna.
Cip som po odstraneni cinu a docisteni wick pasikom umyl obycajnym technickym benzinom,kedze izopropylalkohol doma nemam.
Moze byt problem prave v tom?
Zajtra idem do mesta tak si ho pozhanam.
Nevies kde sa da kupit?
Dakujem
aresko

Příspěvekod Jardo » stř 19. dub 2017 14:54:11

Problém bude s vysokou pravdepodobnosťou v tom, že je čip nedostatočne predhriaty a guličky sa jednoducho neprichytia o plôšky.
Jardo

Příspěvekod aresko » sob 22. dub 2017 15:59:45

Ahoj.
Takze ho dlhsie zahrievat,alebo pouzit spodny ohrev?
Dakujem
aresko

Příspěvekod Jardo » sob 22. dub 2017 19:39:31

Spodný ohrev je samozrejmosť :shock:
Jardo

Další

Zpět na Rework BGA