Teď nebudu chvíli psát jako "rádce" ale jako někdo, kdo se tím nějaký ten den živí: to, zda je oprava rentabilní nebo ne posuzuje zákazník, já nabídnu možnosti a stanovím výhody a nevýhody jednotlivých řešení a jejich cenu. Témeř nikdo nechce platit za pochybnou opravu která neřeší příčinu vady uvnitř spoje čipu (tedy částečně ano - ale to je to "dočasné"). Mám spoustu zákazníků, kteří se na mě obracejí i se staršími notebooky než 4 roky a pokud je pro ně cena akceptovatelná, je výměna čipu jediným možným správným řešením (pokud je samozřejmě závada skutečně v bga čipu

). A jak jsi ve svém dobrém odhadu uvedl, jediné, co dělá opravu tak drahou je nový čip; cena práce je +/- stejná jako u reballu ale životnost nesrovnatelně vyšší.
Myslím, že pokud bych měl brát v úvahu možnost poškození jednotlivých komponent nebo bych subjektivně hodnotil rentabilitu, neopravil bych výměnou ani jeden čip protože jsou to závady, ke kterým může dojít i u 2 roky starého ntb. Tedy spoléhat se na to, že někdo během té doby, co mu notebook pojede (nebo až mu umře), si koupí stroj v té nejlevnější cenové kategorii není pro mne akceptovatelná, protože se na to prostě nemůžu spoléhat.
Ale dost už zbytečných slov, stejně se tím nic nevyřeší, akorát to zavání flamem a to zde nechci, protože je to téma k diskuzi pro jiné místo. Je důležité, zda to co děláš přináší hodnotu někomu druhému a při troše štěstí i tobě. A pokud to tak je, pak je vše ok