NTB usnul a už nejde probudit

Problémy s Vašimi notebooky a možnosti jejich řešení.

Moderátor: trta911

Re: NTB usnul a už nejde probudit

Příspěvekod imrich.obert » ned 30. pro 2012 20:16:07

Tak, napis sem ako si to doriesil, urcite nie som sam koho to zaujima.
imrich.obert

Příspěvekod rakato11 » pát 26. pro 2014 20:52:39

Zdravím. Je to sice dva roky staré téma ale chtěl bych se zde podělit se svojí zkušeností s tímto samým notebookem.
Jak zde píše zakladatel vlákna tak u mne nastala docela stejná situace jako u něj, tj. večer jsem po práci notebook vypnul přes start a když jsem jej ráno zapnul zapínacím tlačítkem tak akorát problikly kontrolky LED funkce harddisku, wifi a caps lock a bylo pouze slyšet ventilátor jak se točí na vysoké otáčky. Diagnostika notebooku ukázala na závadu grafické karty. V tomto přístroji je však grafická karta integrována na základní desku, nová deska vyjde jako stál nový notebook tak jsem se rozhodl pro výměnu grafického čípu (ono pravděpodobně stačilo udělat pouze rework grafického čípu ale notebook již byl v servise kde jej pouze vyměňují a dávají na opravu 1rok záruku).
Notebook mám necelý týden doma, když jsem chtěl poprvé po opravě otevřít prohlížeč tak mi vyskakovala stále nějaká tabulka o zabezpečení. Až při pokusu o otevření jiného prohlížeče (Google Chrome) mi napsalo abych nastavil správný datum v PC, když jsem se podíval na datum tak ten ukazoval 7.1.1980 ??? Po nastavení správného dátumu už prohlížeč naskočil bez problémů. Až dnes jsem zjistil další závadu a to když jsem chtěl ze svého mobilu přes bluetooth do PC stáhnout nějaké fotky, notebook není schopen najít tento mobil i když jsem jej měl již spárován s PC a při pohledu do "Zařízení a tiskárny" jej tam již nevidím tak nevím co v tom servisu podělali, musím to reklamovat, ach jo.
rakato11

Příspěvekod floooo » pát 27. úno 2015 10:35:23

TAk mas tam dva chipsethy pokial ja viem (južný a severný) Ale je pravdou, že v novších doskach je už len jedno IC ktore zabespečuje oboje funkcie hlavne ked je na CPU grafika . Ale to je jedno .

Čo sa týka tvoho notebook stači reball pripadna výmena chipsethu, vačšinou stačí reball ale niekedy sa stane, že IC je v pase tak ho treba vymeniť . Napíš tu chalanom ktorých maš s okolia a spravia ti reball za cca 2000kc (môj odhad) a nemusíš kupovať nový notebook .

PS hladaj chalanov co to robia na BGA stanici nie tých čo to robia v rure alebo fenom/teplovzduškou tam ta životnosť je len par mesiacov . na BGA stanici cca 2 roky podla toho ako sa to spravi a ako sa upravi chladenie .
floooo

Příspěvekod trta911 » pát 27. úno 2015 13:53:52

flooooo: s tímto bohužel nemůžu úplně souhlasit, protože reball u severních můstků nebo grafik od AMD-ATI/Nvidia je z dlouhodobého hlediska naprosto nepoužitelný, protože defekt není ve spojích substrátu čipu se základní deskou ntb (99% případů) nebo "nekvalítní Pb-free pájkou" ale v samotném čipu zjednodušeně řečeno (a je úplně jedno jak upravíte chlazení, tedy pokud nebudete křemíkové jádro chladit neustále na konstantní teplotu). Pokud má notebook fungovat déle než několik týdnů až měsíců, je třeba defektní čip vyměnit za úplně nový.

Tím samozřejmě nechci úplně zatratit reballing jako takový. I tato metoda má své místo a opodstatnění u konkrétních případů, ale to bohužel neplatí u výše zmíněných čipů.
trta911
Moderátor

Příspěvekod rakato11 » pát 27. úno 2015 22:20:12

Takže jak už jsem psal výše, měl jsem tento svůj notebook v servisu kde mi vyměnili původní grafický číp za nový akorát když se mi notebook vrátil a já chtěl ze svého mobilu přes bluetooth stáhnout do notebooku nějaké fotky tak jsem zjistil že v notebooku ten bluetooth nefunguje a v biosu jsem jej ani nenašel takže buď jej zapomněli připojit a nebo jsou přerušené přívodní drátky popřípadě je tam s modulem něco horšího :( . Slibovali mi záruku na výměnu grafického čípu 1rok, faktůru mi ještě nevystavili (je to už 2 měsíce, byl jsem nemocen tak nyní už to budu muset řešit). Nechci se proto sám pouštět do otevírání notebooku aby nenastal nějaký problém se zárukou, notebook musím 3x zaklepat na dřevo, zatím funguje až na ten bluetooth.
Jo ještě bych chtěl dodat že jsem za diagnostiku zaplatil 20€ a 150€ za výměnu nového grafického čípu, je to pro mně pořádná pálka ale když notebook bude nadále fungovat jako má tak to nějak strávím.
rakato11

Příspěvekod floooo » stř 18. bře 2015 12:08:21

trta911 : Ano mas pravdu s tým, že reball je dočasné riešenie (možno rok) ale ked si chce kupiť original nový chipseth tak aj s činy ta stojí okolo 25e + praca cca 50e (častokrát aj viac) a si na cene 75€ (cca 2000Kč) za opravu, čo nieje moc pri notebookoch starých cca 2 roky teda tesne po záruke. Ale ked si vezmeme napríklad notebook HP 6735s ktorý je dosť rozšírený alebo niektorý z rady probook (lacnejší) notebook ma cca 4 roky a oprava s výmenou IO nieje rentabilná , pretože ak ked ta doska síce vydrží 2 roky ale notebook (ako celok) už nie ... odíde bateria, HDD, možno praskne LCD a to už malo kto rieši (ked cena nových notebookov sa pohybuje okolo 350€ za slusnu masinku na internet a tak)takže podla mna pri starších notebookoch je škoda dávat nové IO ked reball vydrží cca rok a zakazík ho aj tak počas toho roku vymeni alebo zahodí ....

Osobne davam na opravu záruku 9 mes. a zatial sa mi nič nevratilo s tou istou závadou. Takže podla skúsenosti bohate postačuje kvalitne spravený reball a medená podložka pre lepší odber tepla z IO.
floooo

Příspěvekod trta911 » stř 18. bře 2015 22:30:40

Teď nebudu chvíli psát jako "rádce" ale jako někdo, kdo se tím nějaký ten den živí: to, zda je oprava rentabilní nebo ne posuzuje zákazník, já nabídnu možnosti a stanovím výhody a nevýhody jednotlivých řešení a jejich cenu. Témeř nikdo nechce platit za pochybnou opravu která neřeší příčinu vady uvnitř spoje čipu (tedy částečně ano - ale to je to "dočasné"). Mám spoustu zákazníků, kteří se na mě obracejí i se staršími notebooky než 4 roky a pokud je pro ně cena akceptovatelná, je výměna čipu jediným možným správným řešením (pokud je samozřejmě závada skutečně v bga čipu :-) ). A jak jsi ve svém dobrém odhadu uvedl, jediné, co dělá opravu tak drahou je nový čip; cena práce je +/- stejná jako u reballu ale životnost nesrovnatelně vyšší.

Myslím, že pokud bych měl brát v úvahu možnost poškození jednotlivých komponent nebo bych subjektivně hodnotil rentabilitu, neopravil bych výměnou ani jeden čip protože jsou to závady, ke kterým může dojít i u 2 roky starého ntb. Tedy spoléhat se na to, že někdo během té doby, co mu notebook pojede (nebo až mu umře), si koupí stroj v té nejlevnější cenové kategorii není pro mne akceptovatelná, protože se na to prostě nemůžu spoléhat.

Ale dost už zbytečných slov, stejně se tím nic nevyřeší, akorát to zavání flamem a to zde nechci, protože je to téma k diskuzi pro jiné místo. Je důležité, zda to co děláš přináší hodnotu někomu druhému a při troše štěstí i tobě. A pokud to tak je, pak je vše ok :)
trta911
Moderátor

Předchozí

Zpět na Mám problém s notebookem..